Spaander marina

Spaander Marina verzorgt vaartochten over de Gouwzee waarbij alles mogelijk is. Hierin bieden wij niet alleen losse tickets aan, maar kunt u er ook voor kiezen om een arrangement op maat te laten samenstellen voor groepen.

De vloot

Volendam; bekend als vissersdorp aan de haven. Jaarlijks strijken toeristen van over de hele wereld hier neer om te wandelen langs de prachtige haven, te staren naar de enkele botters die er nog varen. Velen maken een foto in de welbekende klederdracht, genieten van een visje op de Dijk en sluiten de dag af in een van de restaurants die het dorp rijk is.

Voor velen staat Volendam ook gelijk aan de muziek en de bekende palingsound. Het dorp heeft ontelbare artiesten voortgebracht, en minstens zoveel topsporters. Volendam is een dorp met veel talenten. Maar wat veel mensen niet weten is dat de oorsprong hiervan al in 1887 ligt. Toen Leendert Spaander in 1881 een herberg aan de haven kocht. Om voor Volendam en zijn hotel meer bekendheid te vergaren, nodigde hij schilders van over de hele wereld uit, om in hotel Spaander te verblijven en om hun schilderijen die hij in het hotel hing. Zo ontstond er door de jaren heen een omvangrijke collectie schilderijen van de grootste schilders van die tijd.

Tussen 1881 en de Eerste Wereldoorlog hebben er ruim duizend kunstenaars van over de hele wereld gelogeerd en gewerkt. De kunstcollectie omvat tot op de dag van vandaag ongeveer 1300 stuks. Toen Leendert Spaander het hotel wilde overdragen, zocht hij iemand die er genoeg geld voor zou hebben, en het moest iemand zijn met een groot gezin. Hij vond deze persoon in Hein Schilder.

Hein nam hotel Spaander en de gehele kunstcollectie over voor 300.000 Gulden. Een groot aantal schilderijen hangen tot op de dag van vandaag nog steeds in het hotel.

Hein Schilder , 1908( Madoet ) en Aagje Klouwer, 1911 ( Kriek ) trouwden in 1934 . Hein begon in 1932 zijn aannemersbedrijf onder zijn woning aan de haven, had het tij mee en breidde al snel uit. Tot aan de oorlog, zoals hij het zelf omschreef, de wereld klaar was. Vanwege gebrek aan werk werd Hein opgeroepen als soldaat en was ten tijde van het bombardement, in Rotterdam. Hij heeft zichzelf toen een belofte gedaan dat als hij hier uitkwam, hij elke dag naar de kerk zou gaan. Dat heeft hij dan ook tot zijn dood gedaan.

In 1943 werd zijn grote vriend Jan Tol Bolletje door Duitse soldaten doodgeschoten op het Doolhof in Volendam. Dat was voor hem de reden om in het verzet te gaan waar hij commandant van de KP werd (verzetsbeweging).

Het stel had toen al 6 kinderen dus het was bloedlink om te doen. Na de oorlog heeft hij de draad weer opgepakt en zijn bedrijf samen met zijn vrouw, die zakelijk veel harder was dan Hein, tot een prachtig iets opgebouwd.

Natuurlijk zijn de nazaten van de familie Schilder hier ontzettend trots op en hebben wij besloten de boten te vernoemen naar deze iconische personen die sterk geworteld zijn in de geschiedenis van Art Hotel Spaander.